TheraMed

Centrul Pinocchio

Pinocchio

Gradinita My Kids

My Kids

Statistici

Vizitatori: 59353465

Pentru tine si copilul tau !

GradinitaOrtodoxaSfEcaterina
 
Conferinta cu intrare libera la Brasov "Invata sa controlezi astmul !" PDF Imprimare E-mail

Cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului 2012, Brasovul este în premieră gazda unei conferinte despre managementul astmului la copii.

•  Peste un milion de persoane suferă de astm în România.

•  Ponderea cea mai mare a bolnavilor de astm este înregistrată în rândul copiilor cu vârsta între 7 şi 8 ani

•  1 din 20 de copii de vârstă şcolară suferă de astm bronşic

Ziua Mondială a Astmului 2012 va fi sărbătorită la Brasov printr-un eveniment dedicat părintilor copiilor astmatici în cadrul caruia părintii sunt învătati să gestioneze eficient astmul la micutii lor. Conferinta Învată să controlezi astmul! este organizată joi, 3 mai, între orele 17:30 și 19:30, în cadrul International Trade Center Braşov (Bd. Al. Vlahuță nr. 10, 2200, Brașov). Intrarea este liberă, înscrieri în prealabil la Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina. , tel: 021.317.09.43 sau 0735.181.618.

La conferință sunt așteptați peste 100 de participanți (părinți, pacienți, cadre didactice – educatori, învățători), programul fiind structurat în 3 părți: în prima parte conf. dr. Ioana Agache va furniza informații teoretice despre astm, diagnostic și tratament, a doua parte este rezervată demonstrațiilor practice despre folosirea corectă a dispozitivelor inhalatorii, susținută de dr. Andrada Militaru, iar în partea a treia participanții vor avea ocazia să adreseze întrebări și să discute cu dna conf. dr. Ioana Agache.

Evenimentul din Brașov reprezintă o premieră natională, prin care organizatorii își propun informarea și sensibilizarea opiniei publice asupra unei boli care devine din ce în ce mai frecventă, care este perfect controlabilă și de ce nu, vindecabilă în cazul în care este asociată cu alergie și dacă se aplică repede vaccinul antialergic, înainte ca boala să devină cronică.

Atât în Brașov cât și în restul țării nu se știe exact numărul pacienților cu astm, întrucât nu a fost efectuată o campanie de diagnostic riguroasă. “Putem însă spune că fată de începutul practicii mele medicale de acum 20 de ani, a crescut de circa patru ori numărul de cazuri nou diagnosticate la copil. Creșterea este în paralel cu cresterea alergiei, peste 70% din cazurile de astm la copil având alergie asociată. Numărul total al cazurilor de astm este în creștere deoarece vorbim de o boală cronică, cu debut în copilarie și care persistă și la vârsta adultă” a declarat conf dr Ioana Agache, medic primar alergolog, expert în diagnosticul și tratamentul astmului.

Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, inflamația împiedicând transferul normal de gaze necesar respirației. Astmul este cea mai frecventă boală cronică a copilului, iar în 50% din cazuri boala debutează până la împlinirea vârstei de 5 ani. La copii astmul nu se depistează ușor, iar părinții sunt primii care pot înregistra eventualele semne care pot trăda instalarea bolii la copiii lor. Semnalele de alarmă sunt: respirația suierătoare a copilului, dificultăți respiratorii în urma efortului, episoade de tuse seacă îndeosebi pe timpul nopții sau după activități fizice normale, perioade în care tusea persistă chiar și după tratamentul unor răceli comune, “strânsoare” la nivelul toracelui, infecții respiratorii recurente (pneumonie sau bronșită). În timpul unei crize de astm, copilul nu poate sta în poziție verticală, transpiră abundent, este speriat și confuz, înregistrând creșteri ale ritmului cardiac.

“Părintii sunt speriati în primul rând de "eticheta" de astm care înseamnă din start pentru ei o boală cronică sau gravă. Aceștia nu înteleg cauza bolii și nici impactul asupra copilului. Este necesar ca informatia pe care o primesc să fie oferită pe îndelete, cu întrebări și răspunsuri, cu demonstratii practice asupra utilizării medicatiei și cu un plan scris de actiune pe care sa îl pună în aplicare la domiciliu. De obicei sunt necesare mai multe ședinte de informare dedicate părintilor. Tocmai din acest motiv ne-am decis să organizăm această conferintă pe tema astmului la copii – pentru a fi alături de acesti părinti care au nevoie de informatii valide și la obiect” a declarat conf dr Ioana Agache.

De obicei pacienții se prezintă după ani de zile în care semnele bolii au fost confundate de părinți și de medicii de familie cu "răceli frecvente" și tratate excesiv cu antibiotice sau cu imunostimulatoare nespecifice. Astmul este subdiagnosticat frecvent, deoarece medicul de familie nu are competenţe în spirometrie şi nici nu aplică pacienților susceptibili de astm un chestionar de verificare.

O importanță majoră pentru depistarea precoce o au și cadrele didactice care pot observa din timp crizele de astm care au loc la școală. Educatorii, învățătorii trebuie să știe să recunoască semnele de astm și să îndrume părinții către consult medical și de asemenea trebuie să știe cum să se poarte cu un copil astmatic care poate avea nevoi speciale de comunicare și de îngrijire.

În gestionarea astmului la copii 2 aspecte sunt foarte importante: individualizarea planului terapeutic și contactul strâns cu medicul curant. Pentru unii părinți costurile medicației cum ar fi vaccinul antialergic pot să fie foarte mari. Ceea ce este însă cel mai important este că astmul diagnosticat corect și cât mai repede și tratat corect poate fi complet controlat, astfel încât copilul să ducă o viață absolut normală (să facă sport de performanță, sa meargă în excursii și tabere, etc.). Practic nu există nicio restricție pentru pacientul cu astm bine controlat. Din fericire, cu ajutorul medicației adecvate și dispozitivelor inhalatorii folosite corect, copilul bolnav de astm poate duce o viață normală, crizele fiind izolate.

La domiciliu trebuie urmărită aplicarea regulată și corectă a tratamentului, evitarea factorilor ce declanșează criza și includerea semnelor ce preced o criză astmatică în planul individual al pacientului, plan elaborat de medic după consultație.

“Aplicarea regulată și eficientă a tratamentului se referă la tehnicile CORECTE de admnistrare a medicației inhalatorie și dispozitivelor ajutătoare CORECT alese. În 50% din cazurile de eșec terapeutic motivul principal este reprezentat de o tehnică defectuoasă de administrare. Un studiu realizat în 2005 arată că după 3 instruiri și demonstrații practice, s-au adaptat la tratament 92% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani, la 2 instruiri doar 90% și ca mai apoi în timp, fără repetarea instruirii, tehnica corectă a fost părăsită”, a precizat dr. Andrada Militaru care va susține în cadrul conferinței Învata să controlezi astmul! organizată pe 3 mai partea practică a evenimentului, pentru a le arăta în premieră părinților și pacientilor cu astm cum se folosesc aceste dispozitive pentru o eficienta maximă a tratamentului.

În România nu există date statistice clare. Pentru SUA ultima estimare din 2011 estimează incidența astmului la 8.2% pentru adulți și de 13.1% pentru copii. În întreaga lume există variații mari în ce privește incidența astmului, țările vorbitoare de engleză fiind pe primul loc. Dacă pentru țările dezvoltate, prin programele speciale pentru astm aplicate se observă o plafonare a cazurilor de astm, pentru țările în curs de dezvoltare cum este și România se semnalează o creștere semnificativă.

Conferința Învață să controlezi astmul! are loc joi, 3 mai, între orele 17:30 și 19:30, în cadrul International Trade Center Braşov (Bd. Al. Vlahuță nr. 10, 2200, Brașov). Intrarea este liberă, înscrieri în prealabil la Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina. , tel 021.317.09.43; 0735.181.618.

***

Detalii despre astm se pot găsi și pe: www.astmalergic.ro  și www.vaccinalergie.ro .

Ziua Mondială a Astmului în 2012 se sărbătorește anul acesta pe 1 mai (prima zi de marți a lunii mai).

***

Conferința Învață să controlezi astmul! este organizată de Centrul Medical Theramed în parteneriat cu Oxigen Plus (parte a grupului Linde) și Ecofarmacia. Management eveniment: Houston NPA.


Citeaza acest articol pe site-ul tau Vizualizat: 8164

  Comenteaza articolul

Numai utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.
Va rog autentificati-va sau inregistrati-va.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Urmator >

Gradinita Disney

Gradinita Disney

Clubul Oaki

ABC Dance

Autentificare


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Evenimente

« < March 2019 > »
M T W T F S S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Gradinita

Gradinita Sfanta Ecaterina

Cauta in site

 
SC JRC SRL © 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii de utilizare