TheraMed

Centrul Pinocchio

Pinocchio

Gradinita My Kids

My Kids

Statistici

Vizitatori: 59438773

Pentru tine si copilul tau !

GradinitaOrtodoxaSfEcaterina
 
Cresele de stat din judetul Brasov PDF Imprimare E-mail
Anca Smeu BrasovEchipa GradiniteBrasov.ro are placerea de a va prezenta un interviu cu d-ra Anca-Nicoleta Smeu, Consilier Juridic in cadrul Serviciului Public de Administrare Crese - Mun. Brasov

GBv: Ne puteti spune cateva cuvinte despre ceea ce inseamna cresa?
A.S: Pentru inceput cred, ca ar fi intelept sa pornim cu inceputul. Noi ca si cresa existam de foarte mult timp, si noi, personalul relativ mai tanar, am fost la cresa, asta insemnand prin anii '70-'79, deci, ca si organizatie si concept existam de foarte mult timp. Ghinionul nostru, al societatii a fost ca dupa 1989, conceptul de cresa a fost aproape uitat, fiind chiar pe cale de disparitie. Daca inainte de 1989 in Municipiul Brasov existau aproximativ 56 de crese, in anul 2003, anul in care ne-am infiintat ca serviciu aflat in subordonarea Consiliului Local al Municipiului Brasov, mai existau in Brasov doar 5 crese.
 
GBv: Din ce cauza spuneti ca dupa anul 1989, cresa a fost aproape uitata si se afla pe cale de disparitie ?
A.S: Cresa inainte de 1989 a "convietuit" cu gradinita, existau cladiri unde in acelasi locatie era si cresa si gradinita, era un mod de organizare foarte bun, intrucat copiii din cresa aveau un loc asigurat in gradinita, exista o continuitate. Dupa 1989, incet, incet, locatiile unde au functionat cresele au fost desfiintate, din cvasi motive (retrocedari de imobile, nenumerate reforme din sistem, sau punerea in balanta a costurilor si benefiicilor), astfel incat, in 2003 au mai ramas 5 crese.
 
GBv: Ne puteti spune care sunt acestea ?
A.S: Sigur, cele 5 crese ramase sunt:  Cresa nr.2 – in zona Dacia, Cresa nr.4 –in zona Piata Traian, Cresa nr.5 – in zona Pasaj Bartolomeu, Cresa nr.7 – in zona Astra, stadion I.C.I.M. si Cresa nr.8 – in zona Racadau.
 
GBv: Cate locuri au cele 5 crese ?
A.S: In momentul de fata avem autorizate 300 de locuri, dar in viitorul apropiat, putem spune ca ne vom "imbogati" cu inca 200 de locuri.
 
GBv:  Cum va veti "imbogati"  cu inca 200 de locuri ?
A.S:  Din anul 2003, cresele au trecut in subordinea Consiliului Local al Municipiului Brasov, drept urmare din acest an, in fiecare an au avut loc lucrari de modernizare si reabilitare a creselor. Ca urmare a acestui efort depus, atat din partea municipalitatii cat si partea echipei noastre, cresa si-a recastigat renumele, atat datorita conditiilor, cat si a serviciilor pe care le oferim. Din aceasta cauza, cererile de inscriere au crescut de la an la an, astfel incat anul acesta avem 500 de cereri peste numarul de locuri, iar pentru a putea satisface cererea mare, s-a reusit gasirea si demararea lucrarilor pentru constructia a 2 noi crese, una in cartier Craiter, si una in cartier Racadau, fiecare cresa avand preconizate cate 100 de locuri.
 
GBv: Ne puteti spune care sunt activitatile pe care le desfasurati in cresa ?
A.S: Avem activitati specifice varstei copiilor ce frecventeaza cresa, si anume pentru 3 luni -3 ani, dar trebuie facuta precizarea ca desi asiguram servicii pentru copii cu varsta de la 3 luni, pana in acest moment cea mai mica varsta pe care am avut-o a fost de 7 luni, de regula copiii vin in colectivitatea noastra de la varsta de 1 an si 6 luni. Avem grupele structurate pe grupe de varsta, iar pentru fiecare varsta un alt tip de activitati. Ministerul Educatiei si Cercetarii, in cursul anului 2008, a publicat un curriculum pentru educatie timpurie, iar in tara au fost alese numai cateva orase pilot, Brasovul nu se numara printre acestea, dar asta nu ne-a impiedicat sa aplicam si noi acest curriculum. De regula, sunt prevazute activitati de dezvoltare motrica, de invatare, de dezvoltare a vorbirii, si toate realizate prin joc.
 
GBv: Pentru inscrierea copiilor in crese exista o procedura?
A.S: Da, este una relative simpla, se solicita efectuarea unor analize medicale specifice colectivitatilor (exudat faringian, examen coproparazitologic, examen coprobacteriologic, pentru copii, iar pentru parinti o analiza de sange cunoscuta sub numele de V.D.R.L.). In urma efectuarii analizeleor, daca acestea sunt negative, se solicita de la medicul de familie aviz de intrare in colectivitate.
Ca sa luam punctual etapele care duc la inscrierea copiilor intr-o cresa am putea structura astfel:
1. parintele se informeaza la cresa unde doreste sa inscrie copilul despre disponibilitatea acesteia de a accepta inscrierea (daca sunt sau nu locuri libere) ;
2. are loc un drum la medicul de familie (in cazul in care a fost dat acceptul din partea cresei) pentru prescrierea analizelor medicale ;
3. se efectueaza analizele ;
4. dupa obtinerea rezultatelor, are loc un nou drum la medicul de familie, pentru obtinerea avizului de intrare in colectivitate (termenul de valabilitate al acestui aviz este de 3 zile de la data eliberarii acestuia)
5. dupa toate acestea, va avea loc intocmirea dosarului copilului, care obligatoriu va trebui sa contina si urmatoarele acte, pe langa
- avizul de intrare in colectivitate si:
- copii xerox dupa rezultatele analizelor;
- cerere tip de inscriere;
- copie xerox dupa certificatul de nastere al copilului;
- adeverinta de la locul de munca al cel putin unui parinte din care sa rezulte ca este angajat  – pentru a dovedi ca pot suporta contravaloarea alocatiei de hrana,
6. dupa intocmirea acestui dosar copilul poate fi adus in cresa.
 
GBv: Pentru inscrierea copiilor in cresa exista o anumita data stabilita ?
A.S: Nu. Facem inscrieri pe tot parcursul anului, in functie de locurile vacante din cresa; spun locuri vacante, pentru ca pe parcursul anului exista posibilitatea vacantarii unui numar relativ mic de locuri. Aceasta vacantare are loc, fie prin hotararea parintilor de a retrage copilul din colectivitate (exista situatia in care copilul nu se acomodeaza cu colectivitatea), fie dupa implinirea varstei de 3 ani, parintii au inscris copilul la o gradinita, fie prin gasirea altor mijloace de supraveghere si ingrijire a copilului, desi initial au fost purtate discutii cu cresa in vederea incrierii acestuia.

Interviu realizat in data de 10 Septembrie 2009 de catre Echipa GradiniteBrasov.ro

Citeaza acest articol pe site-ul tau Vizualizat: 18073

  Comenteaza articolul

Numai utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.
Va rog autentificati-va sau inregistrati-va.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Urmator >

Gradinita Disney

Gradinita Disney

Clubul Oaki

ABC Dance

Autentificare


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Evenimente

« < March 2019 > »
M T W T F S S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Gradinita

Gradinita Sfanta Ecaterina

Cauta in site

 
SC JRC SRL © 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii de utilizare