TheraMed

Centrul Pinocchio

Pinocchio

Gradinita My Kids

My Kids

Statistici

Vizitatori: 59273267

Pentru tine si copilul tau !

GradinitaOrtodoxaSfEcaterina
 
Tehnici practice de lucru si materiale folosite in gradinite PDF Imprimare E-mail

CuloriAutor: Ana Proscan - Educatoare Gradinita nr. 21 Brasov

I. Expresivitati grafice:

1. Desenul in creion – primul instrument pe care copilul il manuieste la venirea in gradinita; desenul devine mijloc de comunicare a gandurilor si trairilor affective ale copilului.

2. Desenul cu creioane colorate – culorile preferate sunt culori calde, tari: rosul, verdele, albastrul si galbenul. Daca ii place o culoare, o foloseste tot desenul.

3. Desenul in ceracolor – tehnica cere niste deprinderi deja formate. Este utilizata la 5-6 ani, cand copilul a dobandit mai multa precizie in miscarea mainii.

4. Desenul cu carioca – tehnica realizeaza trecerea de la desenul in creion la cel in culori de apa. Copiii sunt impresionati de urmele puternice si coloritul viu al acestor instrumente. Constientizeaza ca urmele lasate nu se pot sterge.


5. Desenul cu pic – pe suprafata de hartie se aplica un fond de acuarela. Dupa ce s-au uscat se aplica cerneala cu un burete. Apoi deseneaza tot ce doresc folosind picul, decoloreaza suprafata.

6. Desenul cu pieptenul  - se prepara o solutie din tempera intr-o concentratie mare. Dintii pieptenului sunt impregnate in culoare cu ajutorul unei periute; plimband apoi pieptenul pe suprafata de pictat in diferite directii, se obtin linii verticale, orizontale, curbe. Ofera posibilitatea de explorare si libertatea de a descoperi si de a crea forme cu efecte deosebite de culoare si vibratie.

7. Desenul cu lumanarea – copilul deseneaza cu lumanarea o imagine, trecand apoi un fond de culoare peste suprafata; in acest mod conturul realizat cu lumanarea ramane necolorat.

8. Desenul obtinut prin zgarierea suprafetei – consta in zgarierea cu ajutorul unui creion, betisor a suprafetei pe care s-a aplicat un strat de culoare in amestec cu aracet. Ca support se poate folosi hartia, faianta sau sticla pe care prin zgariere se obtin imagini. Aplicand o hartie pe compozitie se poate obtine dublarea imaginii, oglinda acesteia aparand si pe foaia de hartie.

9. Fortrajul in creion – se realizeaza aplicand pe obiecte plate, dure si cu proeminente palpabile, o foaie de hartie, pe care o hasureaza cu creioane negre sau colorate.

II. Expresivitati picturale

1. Tehnica culorilor umede – acuarelele se dizolva, se fluidizeaza cu usurinta in apa. Suprafata se poate umezi cu apa la inceput, obtinandu-se prin intinderea culorilr o mai buna aderenta si fuzionare, rezultand noi amestecuri de culoare. Acuarela confera transparenta, luminozitate.

2. Tehnica folosirii temperei sau a guasei – se deosebeste de acuarela avand culori mai puternice, naturale, mai usor de preparat. Culorile pot fi diluate sau aplicate direct pe suprafata de pictat, care poate fi: hartie, sticla, faianta, obiecte de ceramica sau lemn.

3. Tehnica formelor spontane prin suflare – copiii sulfa liber printr-un pai puncte de culoare fluida. Prin exersare, ei ajuns sa redea forme expresive care, retusate pot deveni imagini sugestive.

4. Tehnica formelor spontane prin scurgere – copiii aplica pe suprafata de hartie un punct de culoare fluid, apoi prin miscarea foii in diferite directii provoaca scurgerea acestui fluid, obtinand forme diferite. Prin retusarea formelor obtinute, lucrarile copiilor se pot transpune in imagini si compozitii sugestive.

5. Tehnica formelor spontane prin stropire – tehnica este accesibila prin simplitatea realizarii formelor spontane, obtinandu-se prin imbibarea pensulei in culoare si lovirea usoara a acesteia cu degetul aratator al mainii stangi.

6. Tehnica formelor spontane prin pliere – se realizeaza prin presarea unor puncte de culoare fluida in mijlocul foii, prin plierea si presarea acesteia. Rezulta forme spontane si cromatice noi, asemanatoare unor reprezentari vizuale cunoscute.

7. Tehnica sabloanelor aplicate – se confectioneaza sabloane de diferite forme din material rezistent, se aseaza pe suprafata de hartie. Se mai poate aplica o sit ape care se trece cu o pensula groasa, periuta de dinti sau chiar buretele impregnate in acuarele. Prin ridicarea sabloanelor se dezvaluie imaginea cu effect deosebit.

8. Tehnica formelor spontane prin compresarea firelor textile – firul de ata impregnate in culoare este asezat pe o foaie de hartie alba sau colorata, asezand deasupra alta foaie, copilul trage de capatul firului, dirijandu-l in directii diferite, scotandu-l in final din compresia foilor. Rezulta imagini interesante daca firele sunt impregnate in mai multe culori.

9. Tehnica formelor spontane prin imprimare - dactilopictura. Copiii pot folosi degetul aratator sau mare (chiar toata mana). Exercitiul de dactilopictura antreneaza dezvoltarea muschilor mici ai mainii, aceasta dobandind siguranta si flexibilitatea in miscare.

10. Tehnica imprimarii prin rularea materialului textil - se foloseste material textile moale (carpa), care va fi impregnate in culoare in combinatii diferite, dupa care se ruleaza sau se tamponeaza pe suprafata de lucru.

11. Tehnica formelor spontane prin stampilare – stampilele se confectioneaza din guma de sters, pluta, legume. Se cresteaza pe aceste materiale o forma, scotandu-se  apoi desenul in relief.

Citeaza acest articol pe site-ul tau Vizualizat: 20566

  Comenteaza articolul

Numai utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.
Va rog autentificati-va sau inregistrati-va.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Urmator >

Gradinita Disney

Gradinita Disney

Clubul Oaki

ABC Dance

Autentificare


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Evenimente

« < March 2019 > »
M T W T F S S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Gradinita

Gradinita Sfanta Ecaterina

Cauta in site

 
SC JRC SRL © 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii de utilizare