TheraMed

Centrul Pinocchio

Pinocchio

Gradinita My Kids

My Kids

Statistici

Vizitatori: 59438473

Pentru tine si copilul tau !

GradinitaOrtodoxaSfEcaterina
 
Decaderea din drepturile parintesti PDF Imprimare E-mail
Avocat Liliana MironAutor: Avocat LILIANA MIRON, partener la societetea civila de avocati "Stefanescu-Goanga & Asociatii”;
Website: http://www.sga-law.com/
E-mail: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.
 
In Romania, copilul are dreptul prin lege de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, abuz, rele tratamente sau neglijenta. Pentru aceasta, copilul, sau orice persoana care are cunostinta de un act de violenta asupra unui copil, poate sesiza autoritatile abilitate prin lege (Politia, Serviciul de asistenta sociala din Primarie, Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului etc) sa ia masurile corespunzatoare pentru protejarea lui.
 
Violenta asupra copiilor poate fi intalnita acasa si in familie: violenta fizica (pedeapsa corporala), neglijarea, violenta sexuala, practicile traditionale daunatoare (inclusiv casatoriile timpurii sau fortate), violenta psihologica (insulta, ignorare, respingere, amenintare, indiferenta emotionala).
Din aceste motive, pierderea drepturilor parintesti este o sanctiune pronuntata prin hotarare judecatoreasca.
Potrivit art. 109 din Codul familiei, daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este pimejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se fac in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.
 
Cererea se exercita de autoritatea tutelara, nu se timbreaza si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor. Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei. Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare.
 
Copilul poate fi audiat daca instanta considera necesar pentru solutionarea cauzei. Audierea copilului va avea loc in mod obligatoriu in camera de consiliu.
 
Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale cu acesta din urma. Redarea exercitiului drepturilor parintesti este tot de competenta instantelor judecatoresti si se dispune atunci cand au incetat imprejurarile care au dus la sanctiunea decaderii.

Citeaza acest articol pe site-ul tau Vizualizat: 8472

  Comenteaza articolul

Numai utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.
Va rog autentificati-va sau inregistrati-va.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Urmator >

Gradinita Disney

Gradinita Disney

Clubul Oaki

ABC Dance

Autentificare


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Evenimente

« < March 2019 > »
M T W T F S S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Gradinita

Gradinita Sfanta Ecaterina

Cauta in site

 
SC JRC SRL © 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii de utilizare