TheraMed

Centrul Pinocchio

Pinocchio

Gradinita My Kids

My Kids

Statistici

Vizitatori: 59438839

Pentru tine si copilul tau !

GradinitaOrtodoxaSfEcaterina
 
ORDIN DE RESTRICTIE in cazul violentei in familie PDF Imprimare E-mail

Avocat Liliana MironAutor: Avocat LILIANA MIRON, partener la societetea civilă de avocaţi „Stefanescu-Goanga & Asociatii”;  
Website:
www.sga-law.com
E-mail: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Senatul a adoptat un proiect de lege care introduce ordinul de restrictie printre mijloacele dreptului penal, in cazurile de violenta in familie. Acesta va fi transmis Camerei deputatilor spre dezbatere, in calitate de for decizional.

Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, prin care se introduce ordinul de restrictie printre mijloacele dreptului penal, in cazurile de violenta in familie, a primit vot favorabil, in plenul Senatului.

Introducerea ordinului de restrictie a fost motivata de catre initiatorii proiectului de lege prin faptul ca "desi Codul penal prevede la art. 1181 masura de siguranta a interzicerii de a reveni in locuinta familiei pe o perioada de pana la 2 ani, aceasta se poate lua numai in urma condamnarii agresorului la o pedepsa privativa de libertate de cel putin un an si daca acesta constituie un pericol grav pentru ceilalti membri ai familiei"......"Insa, pana la pronuntarea condamnarii agresorului, nu exista nicio alta masura de protectie de care sa poata beneficia victima", se arata in expunerea de motive la proiectul de lege.
Interzicerea oricarui contact cu victima agresiunii

Conform proiectului de lege adoptat de Senat, ordinul de restrictie reprezinta o masura de siguranta speciala prin care instanta de judecata poate impune agresorului interzicerea oricarui contact telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod,  cu victima. Totodata, acesta poate fi obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica si de reintegrare sociala, inclusiv prin centrele de asistenta a agresorilor familiali. In plus, proiectul mai prevede ca instanta poate lua si alte masuri pentru inlaturarea oricarui pericol iminent.

Masura ordinului de restrictie va putea fi luata la cererea victimei sau din oficiu, de catre instanta de judecata, daca exista date sau indicii ca agresorul poate savarsi o alta infractiune indreptata impotriva membrilor familiei si daca ramanarea acestuia in proximitatea victimei si a celorlalti membri ai familiei prezinta un pericol social.
Instanta va solutiona cererile in 24 de ore

In forma adoptata de Senat, proiectul de lege stabileste ca instanta va emite ortdinul de restrictie "in regim de urgenta, in camera de consiliu, fara citarea partilor, in termen de 24 de ore de la primirea cererii." Ordinul se va dispune cu titlul provizoriu, pana la data ramanerii definitive si irevocabile a unei condamnari pentru o infractiune privind violenta in familie.
In plus, proiectul prevede ca instituirea ordinului de restrictie poate fi dispusa de catre instanta, chiar daca agresorul este titular al dreptului de proprietate.

Protectia victimelor prin mijloace de drept civil
Proiectul de lege introduce, totodata, o noua sectiune, in cadrul Legii nr. 217/2003, care vizeaza protectia victimelor violentei in familie prin mijloace civile.

Astfel, victima va avea dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine un ordin de protectie cu caracter provizoriu. Instanta va putea sa decida evacuarea agresorului si luarea unor masuri temporare cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere si la prestatiile sociale.

Cererile vor fi scutite de taxa de timbru, iar victima va beneficia de asistenta juridica gratuita. Acestea se vor judeca de urgenta, in camera de consiliu, cu citarea partilor. Instanta va fi obligata sa se pronunte in cel mult 3 zile de la primirea cererii.
Proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputatilor, spre dezbatere, in calitate de for decizional.


Citeaza acest articol pe site-ul tau Vizualizat: 9962

  Comenteaza articolul

Numai utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.
Va rog autentificati-va sau inregistrati-va.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Urmator >

Gradinita Disney

Gradinita Disney

Clubul Oaki

ABC Dance

Autentificare


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Evenimente

« < March 2019 > »
M T W T F S S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Gradinita

Gradinita Sfanta Ecaterina

Cauta in site

 
SC JRC SRL © 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii de utilizare