TheraMed

Centrul Pinocchio

Pinocchio

Gradinita My Kids

My Kids

Statistici

Vizitatori: 59261919

Pentru tine si copilul tau !

GradinitaOrtodoxaSfEcaterina
 
TESTUL FAMILIEI PDF Imprimare E-mail

Mana de copil desenandAutor: Ramona Pop - Educatoare Gradinita nr. 23, Brasov

Desenul familiei apare ca un test proiectiv  care prezinta avantajul de a se centra pe grupul familial, un loc privilegiat pentru copil. Prin desen, subiectul dezvaluie intreaga constelatie de relatii existente intre membrii familiei sale sau isi prezinta preferintele si antipatiile, fie ele constiente sau inconstiente.

M. Borelli-Vincent a studiat modul de administrare standardizat al acestui test, precum si valoarea sa. Copilul primeste o foaie alba, A4 si un creion negru si i se cere sa deseneze o familie, asa cum vrea el. Se noteaza ordinea executarii personajelor, timpul de lucru si atitudinea generala a desenatorului. I se cere copilului sa numeasca fiecare personaj si sa spuna ce activitate face acesta (daca este cazul). Este intrebat daca familia desenat aeste una imaginara sau este familia sa reala. Daca nu este reprezentata familia sa, i se da o alta coala, cu cerinta de a-si desena propria familie. Se repreta pasii urmati si la primul desen, dar i se cere sa justifice eventuala absenta a unui personaj. Daca nu s-a desenat pe sine, i se cere sa adauge si imaginea sa.

Din multiplele posibilitati de utilizare ale acestui test (ca proba de desen, test al personajelor, proba privind tema familiei: stereotipii, valorizari sociale sau afective ale personajelor etc., ca tehnica de dezvaluire a unor informatii etc.), am ales functia proiectiva a desenului familiei, functie care se realizeaza pe doua cai distincte:

a) In personajele desenate apare proiectia imaginii corpului: personajul este marcat de modul in care desenatorul simte si percepe propriul corp. Desenul propriei sale familii permite copilului sa se deseneze pe el insusi, deci sa reproduca fidel propria imagine asupra corpului sau. Este reprodus aici “modelul intern” al corpului uman, care a fost pus in evidenta de Luquet.

b) In al doilea rand, desenatorul atribuie personajelor reproduse mai multe caracteristici decat cele cerute prin instructajul testului, ceea ce ofera o deschidere spre noi interpretari.

Tendinta copilului de identificare cu parintele de acelasi sex a fost dovedita de numerosi cercetatori. Initial, el percepe o discrepanta intre puterea, privilegiile si aspectele dezirabile ale parintilor si perceptia asupra lui insusi. Copilul ca incepe sa se poarte ca si cum ar crede ca, daca este similar parintilor, va detine aceste trasaturi dezirabile si, de aceea, poate imita si adopta actiunile parintilor pentru a creste similaritatea dintre el si model.

Identificarea se bazeaza pe experiente si cu cat acestea sunt mai multe, copilul incepe sa se comporte ca si cum chiar ar detine trasaturile modelului, iar comportamentele pe care le imita mai devreme, au devenit automate acum si au fost integrate personalitatii sale.

Cand ambii parinti sunt perceputi ca educatori, puternici si competenti, copilul se va identifica cu ambii parinti, intr-o anumita masura. Copilul tipic, din necesitate, va percepe o similaritate mai mare fata de parintele de acelasi sex, fata de care identificarea va fi mai puternica. Si modelul social incurajeaza copilul sa se identifice cu parintele de acelasi sex si il pedepseste pentru adoptarea trasaturilor sexului opus, prin urmare provoaca identificarea cu parintele de acelasi sex.

Articole similare: Cunoasterea personalitatii copilului prescolar prin intermediul desenului


Citeaza acest articol pe site-ul tau Vizualizat: 14181

  Comenteaza articolul

Numai utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.
Va rog autentificati-va sau inregistrati-va.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Urmator >

Gradinita Disney

Gradinita Disney

Clubul Oaki

ABC Dance

Autentificare


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Evenimente

« < March 2019 > »
M T W T F S S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Gradinita

Gradinita Sfanta Ecaterina

Cauta in site

 
SC JRC SRL © 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii de utilizare