Autor: Psiholog scolar Anca Opris Gradinita nr. 25 & Scoala Generala nr. 3 Practica privata: Cabinet Psihologic PSIHO-VAD Str. Livada Vulturului, nr 10 - Brasov Tel: 0723.869111, Cabinet: 0268.325276 E-mail:
Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.
O familie echilibrata, frumoasa si corecta este familia in care se iau decizii in comun. Luarea acestora si respectarea lor uneste mai puternic membrii unei familii, elimina o continua ciorovaiala si inseamna tratarea egala a tuturor membrilor. Cand acceptam notiunea de egalitate, inseamna ca avem respect fata de toti oamenii – fie adulti, fie copii – si ii tratam cu demnitatea la care au dreptul. Consiliul de familie este un loc, un forum pentru ideile, probleme si preocuparile tuturor membrilor, este un mod pasnic si cinstit de a rezolva disputele familiale (mult mai bun decat binecunoscuta batalie parinti-copil, ori rivalitatile dintre frati), ii invata pe copii ce inseamna ordinea si le arata ca exista anumite limite.
Sugestii de organizare a consiliilor de familie: • este indicat sa se tina cu regularitate, intr-o anumita zi a saptamanii; • stabiliti un cod de reguli ale casei (curatenie, cumparaturi etc), formulati-le pozitiv; • sa se completeze ordinea de zi tot timpul, acoperind toate problemele casei; • intalnirile se pot conduce prin rotatie, chiar si copiii, astfel incat acestia sa nu aiba impresia ca sunteti impotriva lor; • incepeti cu “ce merge bine”, ca sa nu degenereze totul in reprosuri si plangeri; • discutati cu rabdare, pana cand toti sunt de acord cu noile reguli; • asigurati-va ca toata lumea a inteles ca regula poate fi schimbata la intrunirea urmatoare; • faceti observatii privind problemele casei si solicitati sugestii pentru rezolvarea lor. Veti fi surprinsi cat de serios iau copiii Dvs aceste intruniri, o data intrati in joc! DREPTURI SI RESPONSABILITATI IN FAMILIE Propunerile psihologului:
1. Avem dreptul sa fim ascultati fara intreruperi. 2. Avem dreptul de a ne simti in siguranta in mediul de acasa. 3. Avem dreptul la o casa curata si atractiva 4. Avem dreptul de a pastra lucrurile personale fara teama ca vor fi deteriorate 5. Fiecare dintre noi avem dreptul de a vorbi cand ne vine randul si a ne astepta ca toata lumea sa ne asculte ideile 6. Fiecare dintre noi suntem responsabili cu a avea grija de lucrurile noastre 7. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentu comportamentul nostru 8. Fiecare dintre noi suntem responsabili cu a tine zona comuna de locuit curata si ordonata 9. Fiecare dintre noi suntem responsabili cu a ne pastra lucrurile personale curate si ordonate 10.Fiecare dintre noi suntem responsabili de a contribui la sentimentul de prietenie si cooperare in familie. Articole similare: Incurajare-cooperare-incredere
Citeaza acest articol pe site-ul tau Vizualizat: 7293
Numai utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii. Va rog autentificati-va sau inregistrati-va. Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6 AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com All right reserved |