TheraMed

Centrul Pinocchio

Pinocchio

Gradinita My Kids

My Kids

Statistici

Vizitatori: 59261945

Pentru tine si copilul tau !

GradinitaOrtodoxaSfEcaterina
 
Ce facem cand copilul are tendinta de a trage de timp? PDF Imprimare E-mail

Anca Opris, Psiholog scolar BrasovAutor: Psiholog scolar Anca Opris
Gradinita nr. 25 & Scoala Generala nr. 3
Practica privata: Cabinet Psihologic PSIHO-VAD
Str. Livada Vulturului, nr 10 - Brasov
Tel: 0723.869111, Cabinet: 0268.325276
E-mail:
Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Sunt convinsă că mulţi dintre noi ne-am întâlnit cu situaţii în care copiii de lângă noi erau parcă programaţi să se mişte într-un alt tempo decât am fi dorit noi. Dacă  mai suntem şi în criză de timp, cu atât mai mult ni se par lenţi, că se “moşmondesc”, că parcă ne fac uneori în ciudă.
Comportamentul. De ce fac asta?

• (1) Daca este un comportament deliberat acesta trebuie înţeles ca un mod de a-şi afirma independenţa, de a atrage atenţia, ca un protest împotriva cicălelii prin care Dvs vă exercitaţi puterea;
• (2) Există şi o situaţie particulară, deloc de neglijat când acest comportament nu trebuie considerat greşit, ea fiind rezultatul unei percepţii a timpului diferită de cea a adulţilor: copiii trăiesc în prezent, au prea puţin noţiunea viitorului (apare când li se pare că sunt presaţi să se mişte mai repede);

Reacţia Dvs(1) deveniţi un gardian nesuferit (“Hai odată! Să mergem! Întârziem!”) sau (2) trăiţi viaţa în ritmul unui copil de 3 ani.

Strategia care trebuie urmată:
• doar Dvs vă pasă dacă ieşiţi pe uşă la timp sau nu; în acest caz fiţi realişti şi încercaţi să vă pregătiţi cu 20 min înainte în loc de 5.
• asiguraţi-vă că sunteţi în frunte pornind primul la acţiune;
• nu staţi pe capul copiilor, pisându-i să se mişte “repede, mai repede” (se vor mişca şi mai încet!); Spuneţi-le o dată, apoi puneţi-vă haina şi deschideţi uşa; spuneţi-le că-i aşteptaţi în faţa blocului; Dacă e vorba de un copil mic, puneţi-l să aleagă: “vrei să ieşi singur sau te iau pe sus?” În acest fel le arătaţi copiilor că sunt pe cale să fie lăsaţi în urmă, responsabilitatea fiind, de astă dată, a lor.
• lăsaţi-i să suporte consecinţele faptului că întârzie: sunt pedepsiţi la gradiniţă/ şcoală, pierd unele lecţii, pot fi eliminaţi din echipă; trimiteţi-l pe jos la şcoală dacă obişnuiţi să mergeţi cu maşina (că doar n-o să întârziaţi Dvs!)
• dacă le spuneţi că plecaţi în 10 min faceţi întocmai, ca să ştie că respectaţi întotdeauna termenele cu sfinţenie;
• daţi-le sentimentul datoriei sociale, din care face parte şi promptitudinea – calitatea de a reacţiona rapid; arătaţi-le cum vă folosiţi de ea în construirea relaţiilor sociale;
• explicaţi-le de ce trebuie să fie punctuali şi spuneţi-le că pot contribui astfel la bunul mers al vieţii de familie, că în lipsa ei toţi au de suferit; nu le ţineţi predici, ci puneţi-le întrebari ca: “Este important să ieşim pe uşă la timp? De ce? Ce se întâmplă dacă întârziem?”
• instituiţi anumite proceduri care să le intre în sânge; rutina poate ajuta la reducerea tândălelii (mai ales înainte de culcare şi dimineaţa: pregătirea hainelor de cu seară, pregătirea mesei pentru micul dejun înainte de a merge la culcare);
• alimentaţi-le nevoia de a se simţi utili: dacă aveţi mai mulţi copii puneţi-i să-şi aleagă o sarcină, implicându-i în programul de dimineaţă sau seară; facându-i responsabili cu diferite sarcini le daţi sentimentul că toată lumea depinde de ei;
• mai ales în cazul copiilor mici, trebuie să le supravegheaţi fiecare pas, dar încercaţi să le daţi cât mai puţine indicaţii şi evitaţi să-i cicăliţi; determinaţi-i să se mişte ducându-vă la uşă şi punându-vă dvs haina.
• oferiţi-le un ceas deşteptător şi învăţaţi-i să citească ora (vor şti când sunt în întârziere);
• copiilor mai mari spuneţi-le că Dvs plecaţi şi apoi aşteptaţi-i în faţa casei.
• vă rog să puneţi în balanţă lipsa noţiunii timpului şi responsabilitatea, dorinţa de distracţie şi actul de explorare: nu confundaţi trasul de timp cu explorarea! Pentru copii, mai ales pentru cei sub 3 ani, călătoria este mai importantă decât destinaţia; în lumea unui copil, fiecare descoperire e miraculoasă şi setea lui de explorare ar trebui încurajată. Aşa că ar fi bine să admiteţi că o plimbare de un sfert de oră poate dura o oră. Intraţi în joc! Lăsaţi-vă copilul să înveţe şi el ceva!

Nu vă doresc decât să vă înarmaţi cu răbdare, să fiti consecvenţi în aplicarea unor reguli care au dat rezultate bune, să vă adaptaţi în permanenţă la cerinţele copilului Dvs, fiţi un partener de joacă şi un exemplu pentru el.


Citeaza acest articol pe site-ul tau Vizualizat: 14188

  Comenteaza articolul

Numai utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.
Va rog autentificati-va sau inregistrati-va.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Urmator >

Gradinita Disney

Gradinita Disney

Clubul Oaki

ABC Dance

Autentificare


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Evenimente

« < March 2019 > »
M T W T F S S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Gradinita

Gradinita Sfanta Ecaterina

Cauta in site

 
SC JRC SRL © 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii de utilizare